Rahsia Tokke @ Gecko


Tokek adalah nama umum bagi cicak besar. Ada beberapa jenis tokek, namun istilah tokek biasanya merujuk kepada jenis tokek rumah berikut.

Tokek rumah adalah sejenis reptilia yang dikenali sebagai cicak besar, spesis Gekkonidae. Tokek rumah memiliki nama ilmiah Gekko gecko (Linnaeus, 1758). Dalam bahasa lain haiwan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggris).

Tokek ialah cicak yang bersaiz besar dan berkepala besar. Panjang maksimum boleh mencapai sehingga 340 mm, (hampir setengah daripada ukuran itu adalah ekornya).

Tokek kerap ditemui di pokok-pokok dalam pekarangan rumah, terutama di kampung-kampung dan tepi hutan. Suara teritorialnya yang keras dan lantang, “tokke… tokke..”,, menjadi kata dasar penyebutan namanya dalam pelbagai bahasa.

Tokek memakan pelbagai spesies serangga, cicak lain yang lebih kecil, tikus kecil dan mungkin juga burung kecil. Seperti spesies cicak yang lain, tokek aktif terutamanya di waktu malam. Kadang-kadang tokek turun ke tanah untuk mengejar mangsanya. Di siang hari, tokek bersembunyi di lubang-lubang kayu atau lubang batu.

Tokek melekatkan telurnya, yang biasanya berjumlah sepasang dan saling berlekatan, di celah-celah lubang pohon; retakan batu; atau jika di rumah, di belakang almari atau di bawah atap. Tempat bertelur ini kerap pula digunakan oleh beberapa tokek secara bersama-sama. Telur menetas setelah dua bulan lebih.

Haiwan ini tersebar luas bermula dari India timur, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Tiongkok selatan dan timur, Thailand, Semenanjung Malaysia dan pulau-pulau di sekitarnya, Sumatra, Jawa, Borneo, Sulawesi, Lombok, Flores, Timor, Aru dan Kepulauan Filipina.

Peringatan!!

Hati-hati, tokek rumah kerap menggigit jika ditangkap. Bila dipegang, tokek akan mengangakan mulutnya; siap untuk menggigit penangkapnya. Gigitannya sangat kuat, otot-otot rahangnya seakan mengkunci; sehingga ada yang mengatakan bahawa gigitan tokek tidak akan dapat dilepaskan kecuali jika ada petir menyambar. Dasyat bukan?

Ada cara yang mudah untuk menipu tokek agar tidak digigit ketika memegangnya. Letakkan sesuatu yang agak empuk tetapi liat di mulutnya yang menganga, seperti sepotong ranting atau helaian kain yang dilipat-lipat, yang tidak mudah putus. Tokek akan menggigitnya dengan sekuat tenaga, sehingga si penangkap selesai untuk menilai, memeriksa dan mengukur haiwan itu. Oleh itu, berhati-hati bila berhadapan dengan haiwan ini.

Gigitan tokek tidak dapat dipaksa untuk lepas tanpa melukakan tokek itu. Salah satu cara untuk melepaskan gigitan tokek adalah dengan merendam haiwan tersebut didalam air sehingga ia melepaskan diri. Cara yang paling mudah pula adalah dengan menitiskan cuka ke mulut tokek. Biasanya itu cukup untuk membuat haiwan tersebut melepaskan gigitannya.


0 comments:

Jom Tukar-Tukar Link